2021 05 20
2021 05 20
Hård kritik riktas mot Paolo Roberto efter att han uttalat sig om kvinnan han köpte sex av. Flera organisationer som jobbar mot prostitution menar att han helt saknar empati för henne – och för att peka ut fel brottsoffer. ”Ljuger Paolo för att försöka rättfärdiga sitt betalda övergrepp?”, frågar sig bland andra Ida Östensson, som jobbar mot sexköp och sexuellt våld, i en debattartikel i GP.
För ett år sedan blev tv-profilen Paolo Roberto tagen av polisen sedan han köpt sex i en lägenhet på Östermalm i Stockholm. Dagen därpå berättade han själv om sitt brott i en intervju med TV4:s Jenny Strömstedt.
Den senaste veckan han medverkat i två intervjupoddar, där han kommenterat det han straffats för. Först ut var podden ”Hur kan vi?” som görs av Navid Modiri. Den andra podden är ”Sista måltiden” med polisprofilerna Hanif Azizi, Mustafa Panshiri, föreläsaren Ashkan Fardost och Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick.
Delar av den senare intervjun har uppmärksammats i sociala medier. Bland annat rör det att Roberto i podden påstår att han inte sagt att kvinnan var ”dittvingad”, något han sa i intervjun med Jenny Strömstedt.
Paolo Roberto kommenterade också kvinnans utseende:
– Jag brukar säga det, när folk säger det: Googla henne. Det finns bilder.
– Hon är omopererad för flera hundra tusen. Om du tittar på bilder: Hon bor på Franska rivieran och hit och dit.
I en debattartikel hos Göteborgs-Posten skriver Ida Östensson från organisationen Child10, Gabriella Kärnekull Wolfe, expert på prostitution och kommersiell sexuell exploatering, och Malin Roux Johansson från organisationen Real Stars, att diskussionen har landat i Paolo Robertos ”egna offerskap”, och i en ”avhumanisering” av kvinnan.
Både Child10 och Real Stars jobbar mot trafficking. Ida Östensson är dessutom grundare till rörelsen Fatta!, som jobbar mot sexuellt våld.
”Vi vet att kvinnor säljs där rika män finns, som på Franska rivieran. Att tro att detta skulle vara bevis på att kvinnan självmant säljer sex är enbart naivt och okunnigt”, skriver de bland annat på i debattartikeln.
Vidare anklagas Paolo Roberto för att ljuga när han pratar om kvinnan. Kvinnan han köpte sex av kommer från Rumänien. Kvinnan han syftar på i podcasten är en annan kvinna, som kommer från Polen.
”Alternativ ett är att han ljuger då han vet att kvinnan han pratar om inte kommer dementera uppgifterna, att kvinnan han utsatt inte kan stiga fram i ljuset. Alternativ två är att Paolo har avhumaniserat kvinnan till den grad att han inte ens kan urskilja henne från en annan kvinna”, skriver Ida Östensson, Gabriella Kärnekull Wolfe och Malin Roux Johansson.
Även organisationen Talita, som erbjuder en väg ut ur prostitution, pornografi och människohandel, har kommenterat uttalandena. I ett öppet brev riktat till Paolo Roberto skriver de bland annat:
”Om du tror att en kvinna är i prostitution frivilligt, för att hon är snygg och ‘omopererad för flera hundratusen’ så är du inte bara inskränkt, utan rent ut sagt dum.”
”Du har inte bara en svag mentaliseringsförmåga, du har noll empati. Du vill inte förstå. Du skiter i kvinnan.”
Också polisen Simon Häggström, som lett flera av polisens insatser mot sexköpare, har kommenterat Robertos uttalanden. Via Instagram skriver han bland annat:
”Ja, en kvinna som säljer sex kan vara både ‘omopererad för flera hundra tusen’ och se ut som en fotomodell – och ändå vara ett offer för människohandel.”
Expressen har varit i kontakt med Paolo Roberto som inte vill kommentera kritiken.
– Jag har ingenting att säga, säger han.