fbpx

Konferens om digitala bordeller

Prostitution, människohandel och exploatering av kvinnor och barn är idag bara ett knapptryck bort. På nätet finns alltifrån sajter som öppet marknadsför sexköp till nyare sajter som är paketerade på mer glorifierande sätt som sugardatingsajter och Onlyfans – men de har alla en sak gemensamt: de skapar plattformar för exploatering av kvinnor, flickor och andra i en ständigt växande porr- och sexindustri – som tjänar enorma summor på människors utsatthet. Samtidigt som det är olagligt med sexköp i Sverige ligger tusentals män ute offentligt på nätet och efterfrågar kvinnor att begå brott mot med hjälp av olika digitala bordeller – helt utan konsekvenser.

Den 26 maj samlade vi experter, representanter från bland annat polis, åklagare, civilsamhället, överlevare och politiker som tillsammans diskuterade hur det ser ut, hinder och möjligheter. Vi lyfte exempel från Belgien och USA som kommit längre. Vi försökte få svar på frågan: Behövs nya lagar, djärvare åklagare och politiker – eller vad måste till i Sverige för att stoppa detta och släcka ner sidorna där exploateringen sker? 

Child10, RealStars, Unizon, ROKS, Länsstyrelsen Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland tackar för denna heldag med över 1600 deltagare med fantastiska talare och där samtliga politiska partier som närvarade ställde sig bakom våra krav. 

1,9 miljoner besök på svenska sexköpssidor – under en månad

I mars 2021 gjordes det i Sverige 1,9 miljoner besök på fem av de största sexköpssidorna online. Detta visar en ny kartläggning som organisationerna Child10 och RealStars har gjort. Utöver exploatering av kvinnor förekommer på sajterna såväl människohandel som annonser där barn säljs. Så här gjordes kartläggningen: 

Nyhetsinslag & debattartikel

TV4 nyheterna har rapporterat om nyheten som ni kan se HÄR och HÄR kan ni läsa vår debattartikel i Aftonbladet.

Trafikdata

Kartläggning bygger på data om besökare från de fem största sajterna i Sverige där personer annonseras ut för sexuella handlingar mot betalning. Vi har valt att inte namnge dessa sajter i pressmeddelandet för att inte ge ytterligare exponering till sidorna. Vi hämtade data över antalet besökare och unika besökare från det israeliska analysföretaget Similarweb. Företaget använder flera olika datakällor som underlag. Men att räkna antalet besökare, framför allt unika, på hemsidor som man själv inte äger är komplicerat och siffrorna ska inte betraktas som exakta utan en uppskattning.*

Similarweb datakällor

Direct Measurement – millions of websites and apps choose to share their first-party analytics with us. 

Contributory Network – a collection of consumer products that aggregate anonymous device behavioral data.

Partnerships – a global network of organizations that collect “digital signals” across the Internet.

Public Data Extraction – an advanced algorithmic engine that captures and indexes public data from billions of websites and apps.

 

* Analysföretaget Owox, som arbetar med analyser av webtrafik på sina kunders hemsidor, gjorde en undersökning i mars 2020 där de jämförde Similarweb och ett annat företag (SemRush). Owox jämförde data från Google analytics för 787 av sina kunders hemsidor med siffror från Similarweb och SemRush. Datan från Similarweb avvek i genomsnitt mellan 57 och 61 procent från datan från Google analytics. Owox skriver att Similarweb är mer benägen att underskatta webbtrafiken. Andra, mindre undersökningar, har kommit fram till att Similarweb överskattar antalet besökare och unika besökare. 

https://www.owox.com/blog/articles/semrush-vs-similarweb/